درباره ما

 انجمن نجوم شفق شهرستان اردکان، در سال 1381، تاسيس گرديد و با عضوگيری از دانش آموزان مقطع متوسطه، آغاز به فعاليّت نمود. ترويج علم, بويژه دانش نجوم، هدف اصلی و اساسی اين انجمن را تشکيل می دهد که در ساليان اخير فعاليت های جالب توجهی در همين راستا به انجام رسيده است. برگزاری کلاسهای مدوّن نجوم و اخترشناسی برای اعضای انجمن, از فعاليت هايي است که در راستای تربيت نيروی جوان و بهره گيری از استعداد های آنان، هر ساله برگزار می شود. اين کلاس ها در حوزه های متفاوتی نظير نجوم مقدماتی، کار با تلسکوپ، نجوم پيشرفته، فضانوردی و مهندسی موشک های پيشران، تاريخ نجوم در ايران و ... تشکيل می شود. همچنين انجمن نجوم شفق، نخستين گروه در ايران بود که در چندين جلسه و با استفاده از راهنمايي ها و مقالات دکتر رضا مرادی غياث آبادی، مبحث تاريخ نجوم پيش از اسلام در ايران را مطرح نمود و بسياری از ناگفته های حوزه علم، در اين تمدن فراموش شده را بازگو کرد.

 استفاده از روش های آموزشی نوين نظير بهره گيری از صوت و تصوير و ارتباط با منجمان و سازمان های علمی سراسر دنيا، وجه تمايز اين کلاسها با ساير کلاسهای مشابه می باشد که نتيجه زحمات چندين ساله و تلاش همگانی اعضای گروه است. بزرگداشت روز جهانی نجوم در پنج سال پياپی با اجرای برنامه هايي نظير نمايش اسلايد، فيلم و پوسترهای نجومی، نمايش آسمان نما و برگزاری مسابقه نقاشی برای خردسالان و ... از قابل قبولترين فعاليت های انجمن در اين چند ساله است که علاقه بسياری از عموم را به اين دانش فراموش شده برانگيخت. شرکت 6 تن از اعضای گروه در چهار دوره ماراتن ملی مسيه و يک دوره ماراتن صوفی و قرارگيری در فهرست 20 رصدگر برتر اين رقابت ها نيز از جمله فعاليت های انجمن، در سطح ملی بوده است. علاوه بر اين، برگزاری رصدهای آسمان شب جهت آشنايي اعضا با اجرام آسمانی و صورتهای فلکی، در مناطق اطراف اردکان و بويژه مبحث رويت هلال ماههای قمری، از دیگر فعالیت های انجمن نجوم شفق بوده است.

از جمله رصد های قابل توجه گروه، رصد دنباله دار مَکنات در آسمان شامگاهی بيست و پنجم اسفند ماه 1385 بود که در آن اعضای گروه، با به ثبت رسانيدن 3 تصوير از اين دنباله دار، انجمن نجوم شفق را از نخستين گروه هایی در ايران ساختند که از اين جرم آسمانی تصويربرداری کرده است. ثبت نواخترهای (انفجارهای ستارگانی هم جرم خورشيد) مارافسای (شهريور 83) و عقرب (بهمن 85) نيز، حاصل رصد های پياپی آسمان شب و پيگيری اخبار مربوط به اعماق آسمان است. رصد و تصویربرداری از هلال بحرانی رمضان 1428 که تنها 3 گروه در ایران موفق به رصد آن شدند نیز، از دیگر فعالیت های اعضای انجمن است. عضويت گروه در طرح استفاده از داده های اطلاعاتی رصدخانه های جنوبی اروپا، شامل بزرگترين آرايه تلسکوپ های نوری جهان به نام VLT و نيز تلسکوپ فضايي هابل که امکان پردازش تصاوير خام اين تلسکوپ ها را ممکن می سازد، تلاش هايي است در راستای آشنايي اعضا با نوع کار دانشمندان و ستاره شناسان در زمينه بهره برداری علمی از اينگونه تصاوير. شرکت در 6 برنامه علمی کاوشگر MRO که جهت تحقیق پیرامون سیاره مریخ با دوربین فوق پیشرفته خود موسوم به Hi-RISE، راهی سیاره سرخ شده است، و همچنین تهیه 6 تصویر با کیفیت فوق العاده بوسیله این ماهواره از سطح مریخ و همچنین انجام مصاحبه های علمی با مسئولان تصویربرداری ماهواره MRO، از فعالیت های شفق در سال جاری بود.

 برگزاری باشگاه های نجوم که با استقبال بسیاری از سوی عموم قرار می گیرد نیز از برنامه هایی است که در سال 1386 آغاز بکار کرد و همچنان بر قوت خود باقیست. نوع اجرای اين باشگاهها، کاملا متفاوت با انواع متعارف آن در ساير باشگاه های نجوم ايران می باشد؛ چراکه اين انجمن، در اين سری برنامه ها، مفاهيم علمی و نيز جديدترين اخبار جهان در حوزه علم و بالاخص علم نجوم را با زبانی ساده و با محوريت دانش آموزانی که خود، از اعضای انجمن می باشند، برای عموم مردم، ارائه می کند. تحليل اخبار نجومی ماه و استفاده از جديدترين تصاوير و فيلم ها برای اطلاع رسانی هر چه بيشتر و بهتر، بررسی رويدادهای آسمان در ماه آينده، سخنرانی ويژه، پرسش و پاسخ نجومی و در پايان، رصد عمومی آسمان شب، از برنامه های اين باشگاهها می باشد. در سومین باشگاه، برای نخستین بار، بخش هایی از دروس باربارا مورگان نخستین معلم فضانورد از فضا، به دانش آموزان زمینی برای عموم پخش گردید. در باشگاه چهارم مبحث رویت هلال ماه های قمری در دستور کار قرار گرفت و در باشگاه پنجم و ششم به مناسبت پنجاه سالگی پرتاب ماهواره اسپوتنیک-1 به موضوع تاریخ فضا و فضانوردی پرداخته شد. لازم به ذکر است که پیامی نیز از سوی جناب آقای سیروس برزو، پژوهشگر تاریخ فضا و مدیر مسئول سابق فضا که هم اکنون در روسیه به سر می برد به مناسبت باشگاه پنجم، درباره ماهواره اسپوتنیک-1، ارسال گردید.

 در باشگاه هفتم نیز انجمن نجوم شفق، به عنوان واسطه ای برای ایرانیان، پیام تبریک سرهنگ فرانک بورمن، فرمانده پروژه آپولو 8 را - که نخستین محموله حامل انسان به مدار ماه بود – به ایرانیان ابلاغ نمود. او به همراه دو فضانورد دیگر به نام های جیم لاول و ویلیام اندرس، 39 سال پیش همین پیام را از مدار ماه برای زمینیان مخابره کرده بود. همچنین در باشگاه هفتم، مسابقه ای عمومی برای انتخاب برترین تصاویر ماهواره کاسینی با هماهنگی با پروفسور کارولین پورکو – مدیر تصویربرداری ماهواره های کاسینی و ویجر – انجام گردید که به قید قرعه به شرکت کنندگان نیز جوایزی اهدا شد. همچنین در آستانه چهار سالگی فرود مریخ نوردهای ناسا – اسپریت و آپورچونیتی – مصاحبه اختصاصی با دکتر فیروز نادری معاون پایگاه تحقیقاتی JPL ناسا صورت پذیرفت و به نمایش عمومی در آمد. در آستانه نزدیک شدن به شب یلدا در باشگاه هفتم، مصاحبه ای با دکتر رضا مرادی غیاث آبادی از اخترباستان شناسان برجسته ایرانی نیز انجام گرفت. و سرانجام در باشگاه هشتم، به معضل گرم شدن سیاره زمین همزمان با سال جهانی قطب ها پرداخته شد که از طرف دکتر David Carlson، دبیر سال بین المللی قطب ها نیز، پیامی به گروه نجوم شفق ارسال شد. برای آشنايي بيشتر با اخبار داخلی گروه نجوم شفق و نيز دستاوردهای چندين ساله اين گروه، وبلاگ گروه نجوم شفق به نشانی www.thesky.ir قابل دسترسی مي باشد. برگزاری باشگاههای ماهانه نجوم شهرستان اردکان نيز از جمله بارزترين فعاليت های اين گروه محسوب می شود. برگزاری کلاس های تخصصی زبان انگليسی در حوزه نجوم، ويژه اعضای گروه نيز بخشی از اين اهداف را تشکيل می دهد که اميد است تا در آينده ای نزديک تحقق يابد.

از آنجا که نونهالان، معمار فردای کشورمحسوب مي شوند، انجمن نجوم شفق، توجه ويژه اي را نسبت به آموزش اين نسل، خواهد داشت. از ديگر اهداف آتی اين گروه، اجرای برنامه هايي در جهت تعامل هرچه بيشتر مردم، مدارس و دانشگاه ها، با نهاد های علمی نظير پژوهش سرای دانش آموزی می باشد؛ اهدافي چون اجرای کلاس های آموزشی نجوم در برنامه های تابستانی مدارس شهرستان، اصلاح باورهای نادرست پيرامون مفاهيم علمی، پرداختن به تاريخ پربار سرزمين ايران و پيوند آن با اخترشناسی و نيز بزرگداشت رويداد های نجومی که تلاشی است در راستای ارتقای سطح دانش عمومی. بديهي است اين تلاشها، قدم نهادن در راه درازی است که با اين گام آغاز و با تلاش و پشتکار همگانی، به اهدافی چون قرارگيری کشور در زمره برترين های دانش اخترشناسی، و در آينده ای نه چندان دور، در صنعت فضا، منجر خواهد شد. علم نجوم، نمودی از تلاش بی شائبه بشر برای پی بردن به راز آفرينش است، رازی سر به مُهر که هيچگاه به آن پی برده نخواهد شد اما بسياری را در ميان راه، به تضرع در پيشگاه خداوند معترف می سازد.